Búzafű otthoni termesztése

Búzafű termesztés otthon
Az alábbiakban röviden leírjuk, hogyan termesszen otthon Búzafüvet, és mire ügyeljen.

Igaz, ami igaz, a frissen préselt és fogyasztott búzafűlé a legjobb (feltételezve, hogy a termesztés és a termés kíváló volt). Mindazonáltal, e gyorsfagyasztott búzafűlének is rendkívül pozitívak a tapasztalatai és visszajelzései, rengeteg a siker, ami hűen alátámasztja a GYIK-ban írtanak megfelelően a gyorsfagyasztás kíválóságát. Az alábbiakban azoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik idejüket nem kímélve, otthon, rengeteg törődéssel és szeretettel saját búzafűvet kívánnak növeszteni.

A benti termesztésről számos helyen olvashatunk az interneten, így ezt csak röviden, lépésekbe szedve írnám le, inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy mire kell fokozott figyelmet fordítanunk.

1. A hántoltalan tönkölybúza magokat megmossuk, majd bő vízbe beáztatjuk és letakarjuk 12 órara.
2. Leöntjük a vizet, átmossuk a magokat, majd kiszórjuk őket a kb. 2cm vastagságú virágföldre a tálcán, és 12 órát állni hagyjuk szabadon.
3. Közepesen megöntözzük, majd 48 órára letakarjuk egy picit szellőző fóliával, imitálva mintha elültettük volna a földbe (biztosítva a megfelelő páratartalmat).
4. Eztán levehetjük a fóliát, és kb. ez a kép vár ránk:

kicsírázott búzafű

5. Folyamatosan öntözzük naponta kétszer, és a búzafű növekszik.

nő a búzafű

6. Amikor kb. 2 hét múlva eléri a 19-25cm-es magasságot, minél közelebb a föld fölött learatjuk.

búzafű aratás

7. Eztán préseljük egy erre megfelelő préssel és azonnal fogyasztjuk.


Amire fokozottan figyelnünk kell:

– Minden lépésben ügyeljünk a higiéniára (fertőtlenítő kézmosás, gumikesztyű használata, fertőtlenítő mosogatás).
– Megfelelő minőségű földet és magot vásároljunk, lehetőleg bio-t (hisz ez már garancia a minőségre és a károsanyag-mentességre).
– Gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről és fényről (utóbbiról különösen téli időszakban), ha nem tud a növény megfelelően fotoszintetizálni nem zöldül be eléggé (vagy talán meg sem nő), mely gyenge minőséghez vezet (ugyanis a zöld szín a klorofill tartalomra utal, részletek a GYIK-ban).
– A magokat mossuk meg, majd min. 3x-os tiszta (lehetőleg tisztított vagy desztillált) vízbe áztassuk be, és egyszer kézzel mozgassuk meg kb. 6 óra múlva. Konyharuhával vagy egyéb szellőző ronggyal takarjuk le.
– A vetés után a letakarásnál figyeljünk, hogy ne feküdjön rá a fólia a magokra (célszerű távtartót használni), és megfelelően szellőzzőn (hisz a föld is szellőzik), különben könnyen begombásodhat. Lehetőleg átlátszó fóliát használjunk.
– Ne öntözzük túl, mert vízben nem szabad állnia. Ha hagyunk a tálca szélén egy vájatot, ott láthatjuk ha túlöntöztük, és ekkor óvatosan leönthetjük a vizet róla. Lehetőleg tisztított vízzel öntözzük.
– Ha elérte a kívánt magasságot, időben vágjuk le minél közelebb a földhöz (mivel túlnövéskor a beltartalom jelentősen csökken), és azonnal préseljük és fogyasszuk.
Tapasztalatunk szerint a learatott búzafű még 1 napig sem áll el hűtőben (össze is esik, és így már nem is friss – részletek a GYIK-ban), lé formájában pedig fél óra alatt el kell fogyasztani. A maximális lékinyeréshez megfelelő prés szükséges.


Látható, hogy a folyamatos fogyasztáshoz eltolt idejű ültetés szükséges (ha mindig a tökéletes érettségben kívánnánk aratni, ahhoz a két hét minden napján új ültetés kellene és azonos körülmények – kis túlzással). Azt természetesen megtehetjük, hogy még a teljes magasság elérése előtt elkezdjük már egy részét aratni és fogyasztani, itt azonban még – mivel a teljes érettség előtt vagyunk – kisebb léhozammal kell számolnunk. Még néhány napunk van hogy ezt így megtegyük, a teljes érettség állapotában azonban mindent le kell aratnunk a megfelelő minőség kívánalma miatt. Eztán kezdhetjük a 4-5 nappal később elültetett búzafű aratását az előbbieknek megfelelően. Így kb. 3-4db 4-5 nappal egymáshoz képest eltolt idejű ültetéssel megoldható a folyamatos aratás-fogyasztás a 2 hetes ciklusokban

Bár nem kivitelezhetetlen, de körülményes és allandó törődést igényel a folyamatos friss és megfelelő minőségű préselés – amint azt a fentiek tükrözik. Látható, hogy valamilyen tartósítási eljárás szükséges (hisz a tartósítószer szóba sem jöhet). Megpróbálkoztunk a vákuumcsomagolással, de attól függetlenül hogy nincs levegő élő étel marad, és másnapra hűtőben is megromlott a lé. Így jutottunk el a gyorsfagyasztáshoz, mely a kutatások alapján a legmegfelelőbb a tartósításra és a beltartalom megtartására (részletek a GYIK-ban). Ez azonban házilag nehezen kivitelezhető…

búzafű locsolása

hogy elsőként tudjam meg mikor juthatok egy csomag bűzafűléhez ingyen