Antioxidáns-szabadgyök

Szabadgyökök:
A szabadgyökök nagy reakcióképességű de rövid életű molekulák, melyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni. Állandóan elektronra “éheznek”, romboló hatásukat azzal fejtik ki, hogy behatolnak a sejt legkényesebb részeibe, hogy elektronokat “zsákmányoljanak” – azaz oxidálnak.
Az a sejtrészecske, amit egy szabadgyök megtámadott, vagy elpusztul vagy megsérül. Ha nincs szerencséje, mert pl gyenge a szervezet immunrendszere, akkor még a regeneráló rendszer sem tudja helyrehozni. A szabadgyökök keletkezés a testben (az oxidáció során) természetes folyamat, a gond ott kezdődik amikor a nem megfelelő oxidálószer-antioxidáns egyensúly miatt túlsúlyba kerülnek. Alapvetően nem gonosztevők, szervezetünk arra használja őket, hogy segítségükkel elpusztítsa a baktériumokat, a baj akkor lesz ha túl sokan lesznek.

Antioxidáns:
Az oxigén, amely alapvetően szükséges az élethez, egy nagyon reaktív elem. Reakciója során a vassal rozsdát képez, amikor pedig a vajban lévő zsírt oxidálja, az megavasodik. Hasonló folyamat játszódik le szervezetünkben is: amikor az oxidálószerek és antioxidánsok kapacitása a szervezeten belül nincs egyensúlyban, a szervezet öregedésnek indul, a “testünk is rozsdásodni kezd”.
Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek szabályozzák, hogy az oxidáció a szervezet számára előnyös helyen és időben, és megfelelő mértékben játszódjon le, tehát közösen dolgoznak a szabadgyökök káros hatásainak leküzdésében. A növényi vitaminok szinte valamennyi formája – az A, E, D, C, B stb. – részt vesz a szabadgyökök oxidációjának fékezésében, ezért nevezzük őket antioxidánsoknak. A vitaminokat eredetileg a növények “találták fel”: a növényeket sok milliárd éves fejlődéstörténetük során egyre hevesebben szorongatták olyan agresszív anyagok, mint a szabadgyökök, a gombák, a paraziták és a vírusok, melyek ellen nemzedékről-nemzedékre tanultak meg védekezni. A sok féle antioxidáns közül szervezetünk képes bizonyosakat előállítani, míg más fontos antioxidánsokat táplálékunkkal kell magunkhoz vennünk.

Melyik a legjobb antioxidáns?
A legfontosabb antioxidánsok az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin és a szelén. Az antioxidánsok egyik legerősebb osztályát jelentik a karotinoidok. Az ásványok maguk nem antioxidánsok, de sok ásvány elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez. Ide sorolható a szelén, a vas, valamit a mangán, a réz és a cink.
Amikor az emberek azon gondolkoznak, hogy melyik antioxidáns a legfontosabb és a legerőteljesebb, megfeledkeznek arról, hogy ezek a tápanyagok együtt hatnak. Egy lánc is csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. A különböző antioxidánsok különböző típusú szabadgyökök ellen védenek a sejtek különböző részében, más és más helyeken a szervezetben – együttes erejük fontosabb, mint az, hogy melyiket választjuk.

hogy elsőként tudjam meg mikor juthatok egy csomag búzafűléhez ingyen